NÆROMRÅDET

Kystbyen med varme og puls

På et fundament av sement

Da sementfabrikken kom til Slemmestad i 1888, besto stedet av tre-fire gårdsbruk og noen få husmannsplasser. I årene som fulgte, vokste det frem et tett sammensveiset arbeidersamfunn rundt fabrikken. Slemmestad er ikke lenger ensbetydende med sement, men kulturen og samholdet lever videre. Prosjektet kystbyen Slemmestad og Slemmestad Brygge skal ta tettstedet ved Oslofjorden inn i fremtiden.

LEVE

Alt du trenger og mye mer

Med havet som nærmeste nabo

I Slemmestad er det alltid kort vei til et bad, en gåtur langs sjøen, å fiske – og å bli med på den sagnomsuste Skjæltorsdagen i påsken. På Slemmestad Brygge er det satt av god plass til en hyggelig havnepark med strandpromenade og sitteplasser helt nede ved vannet.

Et komplett bysentrum

Slemmestad har allerede en rekke forretninger og et variert næringsliv. Legg til 16.000 m² øremerket kultur og næringsformål på Slemmestad Brygge, og du skal ikke behøve å gå langt for å finne det du trenger. Her blir det både kulturskole, innbyggertorg, kulturscene, ulike forretninger, kaféer og restauranter i umiddelbar nærhet. 

800 meter til kjøpesenter og 25 minutter til Oslo

Ca. 800 meter fra Slemmestad Brygge bygges nå nye Rortunet kjøpesenter. Her vil du finne en rekke butikker og restauranter, i tillegg til en stor dagligvarebutikk, vinmonopol, apotek og treningssenter. Skulle storbylivet friste, går det både båt og buss til Oslo. Båtturen tar bare 25 minutter.

Flotte turmuligheter

Tåjeskogen, som ligger i umiddelbar nærhet, er perfekt for både trening og rekreasjon. Tåjeskogen er et lokalt park- og naturområde på nesten 200 mål med edelløvskog, som nå er ryddet og delvis stammet opp til en parkskog. Her kryr det av flotte turveier og stier, utsiktspunkt med sjøutsikt over hele indre Oslofjord, benker og infoskilt om fortid, nåtid og fremtid. Asker Kommune jobber også med å omgjøre Tåjeodden nedenfor til en flott badeplass.

Langs sjøen tar kyststien deg nordover til Vollen eller sørover til Nærsnes. Begge flotte turmål med sjøen som selskap. Nå som sementproduksjonen flyttes og kaia kan åpnes opp for første gang på 100 år, vil kyststien følge vannet gjennom hele Slemmestad sentrum.

OPPLEVE

Et levende kulturliv

Sekkefabrikken – fra fabrikk til musikk

Sentralt i Slemmestad Sentrum finner du Sekkefabrikken Kulturhus. Sekkefabrikken er en populær kulturarena, og har siden starten i 2008 huset mange av de største, norske artistene. Som navnet tilsier er bygget et tidligere fabrikklokale med mye historie i veggene. Bygget vil bevares og inkluderes i den nye bebyggelsen.

Les mer på sekkefabrikken.no 

Factory Light Festival – lys i rampelyset

Factory Light Festival har siden 2013 vært en årlig tradisjon i Slemmestad. Dette er en internasjonal og innovativ kunstfestival som løfter frem lyset som kunstform. Når mørket senker seg, lyssettes fabrikkbygningene og de store grå siloene i forskjellige farger og mønstre, til glede for de ofte mange tusen fremmøtte.

Les mer på factorylightfestival.com 

En unik geologi – flest fossilfunn i Europa

Slemmestad er et av de mest populære stedene for geologiske studier i Norge, og er det stedet i Nord Europa man finner flest fossiler. Her er det faktisk så mange fossiler, at du kan ta med deg de du finner hjem. Flere titalls tusen besøker årlig Slemmestad for å utforske geologien.

Les mer på geologisenteret.no